Web Analytics Made Easy - Statcounter

اقتصاد آنلاین - فاطمه اکبرخانى؛ کامران سلطانى زاده در گفت و گو با خبرنگار اقتصادآنلاین درباره وضعیت تامین ارز زائران اربعین توسط کانون صرافان اظهار کرد: بر اساس بخش نامه بانک مرکزی تامین ارز اربعین به عهده صرافی های مجاز گذاشته شد که طبق این بخش نامه هر فرد مى تواند صد یورو یا معادل آن ارزهای دیگر را جهت استفاده از سرفصل تازه در سامانه سنا از صرافی های مجاز خریداری نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وى افزود: با توجه به مشکلات سال گذشته در تامین ارز اربعین و عدم توانایی متصدی این امر در تامین ارز سال گذشته، بانک مرکزی این مهم را به صرافی های مجاز که به صورت تخصصى خدمات ارزی ارائه مى دهند سپرد.

رییس شورای عالی کانون صرافان ایران از آمادگی کامل صرافان سراسر کشور در ارائه خدمات ارزی به زائران طبق ضوابط بانک مرکزی خبر داد و ضمن دفاع از تصمیم بانک مرکزی بیان کرد: امیدواریم همواره از پتانسیل صرافی های تضامنی استفاده بهینه شود و تمامی نهادهای ذی ربط از نظرات کارشناسی و بی طرفانه کانون صرافان برای خروج از موقعیت های سخت ارزی استفاده نمایند.

سلطانى زاده در ادامه به مشکل ارائه ۲۰۰۰دلار به ازاى هر خریدار ارز اشاره کرد و گفت: اگر فرد در یک مرحله چه یک دلار و یا صد دلار و یا ۲۰۰۰ یورو  خریداری نماید دیگر نمى تواند از خرید ارز رسمی برخوردار شود درحالیکه باید بین شخصی که به مقدار کم ارز خریده و ‌شخصى که سقف خرید را انجام داده اند تفاوتى وجود داشته باشد.

این فعال بازار ارز تاکید کرد: این مورد مشکلات زیادی برای متقاضیان واقعی ارز به وجود اورده چراکه خریداران به اجبار برای تامین ارز خود به سمت بازار غیر رسمی هدایت می شوند.

به گفته سلطانى زاده،  این موضوع ‌تبعاتی از جمله رونق بازار سیاه و دلالان، احتمال خرید ارز تقلبی، نقل و ‌انتقال پول به کانال های غیر رسمی و پولشویی را در پی‌خواهد داشت. رییس شورایعالى کانون صرافان در پایان گفت: انتطار می رود بانک‌مرکزی با نگاه ویژه اى درخصوص این موضوع بازنگری مجددی نماید.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: ارز بانک مرکزی یورو سامانه سنا مشکلات ایران کارشناسی دلار پول بانک مرکزی نرخ ارز صرافان اربعین صرافی تامین ارز ارز تقلبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۵۸۵۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کلانشهر تهران ۱۱ هزار دستگاه اتوبوس برقی نیاز دارد

تین نیوز

رییس مجمع مشورتی شورای اسلامی کلانشهرها و مراکز استان ها گفت: ۱۱ هزار دستگاه اتوبوس برقی برای کلانشهر تهران تا افق سال ۱۴۰۴ نیاز است. 

به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، مهدی چمران روز پنجشنبه در همایش روز معمار در بجنورد مرکز خراسان شمالی اظهار کرد: خرید و تامین اتوبوس های برقی نهایی شده است و اکنون تامین ۹ هزار دستگاه از این ناوگان در تهران نیاز است.

رییس شورای اسلامی کلانشهر تهران افزود: حمل و نقل برقی و پاک نیاز پایتخت است البته در این باره کشور تجربه ای ندارد به همین لحاظ خرید ناوگان برقی مخالفانی دارد.

وی با بیان اینکه اجرای این امر کار سخت و پیچیده ای نیست خاطرنشان کرد: اکنون زمینه سازی برای تامین ناوگان حمل و نقل برقی در حال انجام است، قراردادی میان شهرداری با وزارت صنعت، معدن و تجارت و نیز وزارت نیرو برای ایجاد ایستگاه شارژ برق منعقد شده است، استارت کار زده شد و تا زمانی که اتوبوس ها تامین شود، ایستگاه های شارژ هم آماده خواهد شد.

چمران با اشاره به اینکه یک ایستگاه شارژ برق اتوبوس به صورت نمادین افتتاح شده است گفت: قرارداد تامین ۵۰۰ دستگاه اتوبوس برقی با شرکت داخلی از جمله مپنا بسته شده و تا پایان سال شماری از آن تحویل می شود، همچنین خرید و واردات ۲ هزار دستگاه در دست پیگیری است.

وی درباره تامین اتوبوس های برقی برای شهر بجنورد گفت: این امر باید نیازسنجی و مورد مطالعه قرار گیرد، باید میزان تاثیر آلودگی ناوگان حمل و نقل در کاهش کیفیت هوا مورد بررسی قرار گیرد تا ضرورت تامین این ناوگان تشخیص داده شود.

رییس مجمع مشورتی شورای اسلامی کلانشهرها و مراکز استان ها با اشاره به اینکه ناوگان برق قیمت بالا و البته دوام بیشتری دارد گفت: نداشتن آلودگی سوخت و صوت از مزایای این ناوگان است.

گلایه از معماری وارداتی

وی در بخش دیگر سخنان خود با انتقاد از ورود نماهای رومی به شهرها اظهار کرد: باید در بهبود سیما و منظر شهری کار شود، معماری رومی وارداتی است که به عنوان حُسن قالب شد، البته مصوب شد که معماری رومی و وارداتی به ویژه برای ساختمان های مسکونی ممنوع شود.

حضور در نشست شورای اسلامی شهر بجنورد و سفر به شهر اسفراین از برنامه های رییس شورای اسلامی کلانشهر تهران و رییس مجمع مشورتی شورای اسلامی کلانشهرها و مراکز استان ها در استان خراسان شمالی است.

خراسان شمالی با بیش از یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • درخواست متقاضیان برای آسان سازی شرایط اعطای وام ۳۰۰ میلیونی
  • حمله پلیس فرانسه به حامیان فلسطین در دانشگاه «ساینس پو»
  • بانک سرمایه افزایش سرمایه میدهد
  • بازدید ابدالی از «مرکز ارتباط با مشتریان» بانک سینا
  • کلانشهر تهران ۱۱ هزار دستگاه اتوبوس برقی نیاز دارد
  • خواهان بررسی مجدد درخواست عضویت کامل خود در سازمان ملل هستیم
  • جزییاتی از آخرین اقدامات مطلوب برای پیاده‌روی اربعین در کرمانشاه
  • در سال جهش تولید، ارز چند نرخی را حذف کنید
  • آغاز کوچ بهاره عشایر خراسان شمالی به مناطق ییلاقی
  • توزیع روزانه ۱۰۰۰ تن کود کشاورزی در مازندران